Azt meséld el, Pista! –
Mácsai Pál előadása

2022. augusztus 13. 19:30

Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár
2089 Telki, Petőfi Sándor u. 4

Az író szavaiból összeállította
Bereményi Géza és Mácsai Pál

elmondja
Mácsai Pál

„ Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színházban, egy színészben, egy
este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – néha felállna – az életét, azután megint
eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára.”

Bereményi Géza

Az előadás bemutatója 1996-ban volt Budapesten, a Komédium Színházban. 2001-ben került át az Örkény István Színházba. Több mint 700- szor került színre. Számtalan helyen voltak már együtt, Örkény és Mácsai, Budapesten, vidéken és több, mint negyven külföldi városban egyaránt. A Televízió először 1999-ben sugározta az előadást, amely többször hallható volt a Rádióban, megjelent hangoskönyv-formában, és kiadták könyv alakban is.

„Ez az előadás színészi életem egyik legszemélyesebb fejezete lett. Nem a szerző  és a színész kapcsolata ez. Hiányzik közülünk az írott alak. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam a színészi munkám legeredetibb sikerét. Bizonyos, hogy ebben övé a nagyobb rész.

Mácsai Pál

„Mácsai olykor föláll a székről, közelebb lép hozzánk, a tekintetünket keresi, szeme cinkosan villan. A gondolatsorok végén megáll, eltűnődik, amíg kicseng a tanulság. A hétköznapi evidenciák bölcseletével bizonyítja, hogy a polgári tisztánlátással, hősies pózok nélkül sem akármilyen kaland végigélni egy olyan makulátlan életet, amilyen az Örkény Istváné volt.”

Koltai Tamás